Afrika

Afrika is na Azië in oppervlakte maar niet in bevolking het grootste continent ter wereld. Het beslaat zo'n 30.244.050 vierkante kilometer (vasteland en eilanden samen), wat 20,3% van de totale landoppervlakte van de aarde is. Er wonen meer dan 800 miljoen mensen - ongeveer een zevende van de wereldbevolking. De naam Africa was in de Oudheid eerst voorbehouden aan het gebied van het huidige Tunesië. Later werd de hele kuststrook Africa genoemd en in de tijd van de ontdekkingsreizen werd het hele continent hiermee aangeduid. De naam Afrika zou zijn ontleend aan het Foenicische woord afrid. Maar anderen stellen dat de naam Afrika te herleiden is tot de Amazighische godin ifri (wat grot betekent, enkelvoud van ifri). Deze godin werd later door de Romeinen overgenomen. Vrijwel geheel Afrika behoort tot de Derde Wereld. Sommige mensen rekenen het hele continent hier toe, anderen alleen de landen ten zuiden van de Sahara, behalve Zuid-Afrika.

Afrika is na Azië in oppervlakte het grootste continent ter wereld. In Afrika kun je het echte Afrikaanse leven ontdekken. Geniet van hooglanden met uitzicht op de Kilimanjaro, azuurblauwe wateren, de rimboe en uitgestrekte savannes. Ga op safari en geniet van zebra's, olifanten, giraffen en antilopen. De geografie van het continent Afrika is afwisselend. Onder de rijke en vruchtbare noordkust ligt de droge Sahara-woestijn. Ten zuiden van de Sahara liggen vele regenwouden. Het zuiden en het oosten van het continent bestaan voor een groot deel uit savannen.

De rest van Afrika bestaat voornamelijk uit grasland. Aan de westkust van Afrika ligt de Atlantische Oceaan en aan de oostkust de Indische Oceaan. Het noordwesten van Afrika wordt door slechts enkele kilometers zee gescheiden van Europa en in het uiterste noordoosten door het water van het sluisloze Suezkanaal van Azië. Afrika is een continent dat enige voorbereiding vergt maar garant staat voor een avontuurlijke vakantie.