Andorra

Algemeen

Het Vorstendom van Andorra (Catalaans: Principat d’Andorra, Frans: Principauté d’Andorre, Spaans: Principado de Andorra: Andorranen zelf noemen het Valls d’Andorra) ligt hoog in de oostelijke Pyreneeën, ingeklemd tussen de Spaanse provincie Catalonië (departement Alt Urgell) en het Franse departement Ariège. De grenslijn met Spanje bedraagt 64 km; die met Frankrijk bedraagt 57 km.
De oppervlakte van Andorra is bijna 468 km2. Om een indruk te geven van de grootte van Andorra: de provincie Flevoland is meer dan drie keer zo groot als Andorra.


Landschap

Het ruwe berglandschap van Andorra wordt gekenmerkt door steile rotswanden, smalle dalen en groene valleien, afgewisseld door reusachtige bergtoppen. Het laagste punt komt niet onder de 900 meter en de hoogste berg, de vrij gemakkelijk te beklimmen pic de la Coma Pedrosa, is 2946 meter hoog en ligt in het westen op de grens met Spanje. Met een gemiddelde hoogte van 1996 meter is Andorra het hoogst gelegen land van Europa. De Port d’Envalira is de hoogste bergpas in de Pyreneeën en ligt op 2408 meter.
Andorra wordt doorsneden door twee heldere rivieren: de Valira d'Orient of Gran Valira en de Valira del Nord of d’Ordino. De Gran Valira ligt op een hoogte van 840 meter en is daarmee het laagst gelegen punt van Andorra. De twee rivieren stromen uit in de Segre, een zijrivier van de Ebro, de langste rivier van Spanje.
Naast rivieren beschikt Andorra ook nog over een aantal kleine en grote gletsjermeren, onder andere de estanys de l’Angonella, de estanys de Juclar en de estanys de Tristaina (=drie meren), Estany del Mitg (op 2290 meter hoogte), Estany de Mès Amunt de Tristaina (op 2310 meter hoogte) en Estany Primer (op 2250 meter hoogte). De meertjes worden omgeven door de pic de Tristaina (2879 m) en de pic Fourcat (2862 m).
In het luxueuze oord La Caldea ontspringt op 1000 meter hoogte water van 68°C uit de bronnen van Escaldes-Engordany.